Biohiililaitoksia kehittävä Carbo Culture luottaa LAPP Automaation EPIC SENSORS lämpötila-antureihin

case-carboculture

Suomalainen startup Carbo Culture on rakentanut Keravalle tutkimuslaitoksen, jonka avulla yhtiö pyrkii todistamaan kehittämänsä biohiiliteknologian toimivuuden ennen sen kaupallistamista. LAPP Automaatio on ollut mukana kesällä 2023 avatun tutkimuslaitoksen tarinassa jo suunnitteluvaiheesta lähtien.

Carbo Culture on vihreän siirtymän startup ja projektikehittäjä omalla biohiiliteknologialla. Biohiililaitoksissa prosessoitava puumateriaali pyrolysoidaan Carbo Culturen patentoidulla CarbolyysiTM menetelmällä, jolloin se tuottaa energiaa ja tiivistyy biohiileksi. Näin hiilidioksidi ei pääse karkaamaan ilmakehään. Kun puun käyttö ei kuormita ilmastoa, vaan sitoo hiilidioksidia, syntyy hiilinielu. 

Carbo Culture otti yhteyttä LAPP Automaatioon heti Keravan tutkimuslaitoksen suunnittelun käynnistyttyä, sillä biohiililaitos tarvitsee runsaasti erilaisia lämpötilamittauksia – ja niiden täytyy olla tarkkoja. 

”LAPP Automaatiolta tulee meille käytännössä kaikki lämpötilamittaustekniikka. He valikoituivat lämpötila-antureiden toimittajaksi melko vaivattomasti, sillä heidän tuotteensa ovat laadukkaita”, sanoo Carbo Culturen Chief Automation Engineer Mikko Niemelä

Carbo Culturen tutkimuslaitos ei ole teollisuuslaitokseksi kovin suuri, vaikka se onkin tutkimuskäyttöön kohtalaisen kookas. Yhtiö rakensi jo aiemmin Kaliforniaan ensimmäisen pilottilaitoksen, jossa raaka-aineena käytetään puun sijaan saksanpähkinän kuoria. 

”Keravan laitoksen reaktorin koko on noin 15 kuutiota eli se on ihan hyvän kokoinen pytty. Arvioisin näppituntumalta, että siellä on noin 40 LAPP Automaation valmistamaa EPIC® SENSORS lämpötila-anturia”, Niemelä sanoo.

Suomalaisuus suoraviivaisti yhteistyötä

LAPP Automaation silmin projekti käynnistyi tyhjältä pöydältä: piti selvittää, mihin antureita laitetaan, ja mitä niiltä edellytetään. Kun suunnitelmat olivat hyväksytty, saattoi antureiden valmistus alkaa. 

”Tällaisessa projektissa on luonnollista, että tarpeet hieman muuttuvat ja tarkentuvat matkan varrella. Tutkimuslaitos on kuitenkin eräänlainen proto, jossa ensimmäisten versioiden kanssa opitaan, miten suunnitelmat ja teoriat toimivat käytännössä”, sanoo LAPP Automaation Product Specialist Juha Mikkonen.

EPIC® SENSORS lämpötila-antureiden valmistus Suomessa helpottaa Niemelän mukaan yhteistyötä tuntuvasti. Hän haluaa käydä tehtaalla katsomassa, miten heille tulevat laitteet valmistuvat ja toimivat. 

”Tehdasvierailuista syntyy luottamus valmistajaa kohtaan ja välillä syntyy ahaa-elämyksiä, ja osaan pyytää jotain uutta. Uuden yhteistyökumppanin kohdalla mahdollisuus tutustua valmistukseen voi olla ratkaiseva tekijä: mikäli valmistaja ei luota omaan tuotantolinjaansa ja päästä asiakasta sen äärelle, niin tilaus voi jäädä tekemättä”, Niemelä sanoo.

LAPP Automaatiolle Carbo Culture on ainutlaatuinen asiakas toimialansa vuoksi. Lopputuotteen eli lämpötila-anturin näkökulmasta käyttökohteella ei ole niin merkitystä, mutta käyttökohteen ollessa ensimmäinen laatuaan eivät hyvätkään suunnitelmat aina johda ensimmäisellä yrityksellä täydelliseen lopputulokseen.

”Carbo Culture tuli katsomaan antureiden valmistusta ja he huomasivat erään anturin kohdalla, ettei se olekaan aivan sitä, mitä haluaisivat. Pystyimme kuitenkin tekemään tarvittavat muutokset lennossa. Eräässä toisessa tapauksessa anturit vaihdettiin räjähdysvaarallisen tilan vaatimusten mukaiseksi”, Mikkonen muistelee. 

”Kun ihmettelemme ja suunnittelemme jonkin uuden ratkaisun toteutusta, niin onhan se huomattavasti helpompaa keskustella suomeksi. On aina kivaa ostaa suomalaiselta toimijalta, jos se on taloudellisesti järkevää”, Niemelä sanoo. 

Tutkimuksesta kohti tuotantoa – tavoitteena kova kasvu

Carbo Culturen biohiililaitos pitää sisällään kolme ansaintamallia. Prosessissa syntyvä biohiili voidaan myydä esimerkiksi maanparannusaineeksi ja lämpö kaukolämpöverkkoon. Lisäksi talteen otettu hiilidioksidi voidaan myydä päästövähennyksinä. Yhtiön kunnianhimoisena tavoitteena on rakentaa kymmeniä vastaavia laitoksia eri puolille maailmaa. 

”Keravan laitos on ensimmäinen laitos, jossa on kunnollinen automaatiojärjestelmä käytössä. Perusprosessi on meillä nyt tiedossa. Seuraavaksi aiomme skaalata sen teolliseen ja kaupalliseen mittakaavaan”, Niemelä visioi. 

Tutkimuslaitos on kuin harjoitushalli, jossa urheilujoukkue valmistautuu virallisiin otteluihin. Kun perusjutut ovat hallussa, voidaan kokeilla lennokkaampia ideoita.  

”Käytännössä tämä on perustutkimusta, jonka pohjalta jalostamme seuraavia reaktoreita ja laitoksia. Jos tulee jokin hullu ajatus, niin voimme kokeilla, toimiiko se tutkimuslaitoksessa, ja jos toimii, toistamme sen suuremmassa mittakaavassa”, Niemelä tuumaa.

LAPP Automaatio on valmis laajentamaan yhteistyötä Carbo Culturen kanssa, mikäli maailmanvalloitus etenee.

”Jos ja kun he lähtevät tekemään biohiililaitoksesta kaupallista tuotetta, niin todennäköisesti palaamme tiettyjen mittauksien osalta suunnittelupöydälle. Tutkimuslaitoksen ansiosta meidän on helppo katsoa, mikä toimi hyvin ja mikä kaipaa muutoksia”, Mikkonen sanoo.